Cum s-a descoperit cafeaua?

Premium Coffee Roasted

Cafeaua este un stil de viata 

În fiecare dimineață, milioane de oameni își beau cafeluța. Unii o cumpără de la un automat, dar alții preferă să o facă la ibric, cu caimac. Dar de unde vine cafeaua?

Cafeaua face parte din viața noastră cotidiană, fiind consumată pentru energia pe care o dă sau pur și simplu din obișnuință. Cofeina, pe care o conție, este un stimulent al sistemului nervos, reduce somnolența și oboseala, ajutându-ne, totodată să gândim mai limpede. Există numeroase tipuri de cafea, în funcție de zona de proveniență și tot atâtea moduri de preparare.

Cafeaua are o istorie bogată. Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţi.


Etiopia este locul de naștere al cafelei, în pădurile din regiunea Kaffa a crescut in salbaticie cafeaua arabica. 
In Etiopia la cafea i se spune „Bun” sau „Buna”, așa că termenul englezesc “Coffee Bean” este foarte probabil o interpretare proastă anglicizată a „Kaffa Bun”. Deși legenda lui Kaldi, caprele sale și călugării spun că cafeaua a fost descoperită ca stimulent și ca băutură în aceeași zi, este mult mai probabil ca boabele de cafea să fi fost mestecate ca stimulent timp de secole înainte de a fi fierte in apă. Cel mai probabil, boabele de cafea erau amestecate cu “ghee” (unt limpezit) sau cu grăsime animală pentru a forma o pastă groasă, care a fost rulată în bile mici si pastrata pentru a fi consumată la nevoie pentru energie în călătoriile lungi.   Unii istorici cred că acest obicei de a mesteca boabele de cafea a fost adus (împreună cu cafeaua însăși) din Kaffa în Harrar și in Arabia de sclavii sudanezi care mestecau cafea pentru a rezista călătoriilor grele pe rutele de comerț cu sclavi. Se presupune că sclavii sudanezi au preluat acest obicei de a mesteca cafea de la tribul Galla din Etiopia. Astăzi, tradiția de a consuma cafea măcinată si amestecata în ghee, rămâne în unele zone din Kaffa și Sidamo. În mod similar, în Kaffa, unii oameni adaugă puțin unt topit la cafeaua preparată pentru a o face mai densă din punct de vedere nutrițional și pentru a adăuga aromă ( ca si in ceaiul Pu-Erh cu unt din Tibet). În fiecare ceasca gasesti acel profil unic de cacao și ciocolată neagră, care se ciocnesc cu fructele cu sâmburi și coacăzele negre, cu un final picant de piper. O ceașcă delicioasă de la început până la sfârșit.
Journey Kaffa Timisoara


Cu un gust savuros, care a consacrat-o și a poziționat-o în topul celor mai dorite băuturi, cafeaua are o minunată poveste.

 

De mult, triburile din Africa măcinau boabele nedecorticate şi amestecau pasta cu grăsime animală până ce obţineau nişte bile pe care le consumau cei din război, în scop stimulator.

  • Legendele cafelei 

Astfel, o legendă din anul 1400 ne relatează cum un păstor pe nume Khaldi a remarcat energia caprelor după consumarea unor fructe roşii dintr-un tufiş sălbatic, ceea ce l-a determinat să încerce și el. Nişte călugări, văzându-l dansând cu caprele, fierb misticele boabe pentru a-i ajuta să stea treji noaptea pentru ceremonii.

Sursa: m.investorshangout.com

O altă versiune de legendă îfățișează un derviş exilat în deşert. O voce îi şopteşte să consume fructul, pe care încearcă în zadar să-l înmoaie în apă. Bând pur şi simplu lichidul, crede că este un semn de la Allah că a supravieţuit şi recomandă tuturor reţeta.

Sursa: ilcaffeespressoitaliano.com/2

Încă din secolul al XV-le-a,  provincia Zemen din peninsula Arabia este singura sursă de cafea, care se cultivă. Prima referinţă la cafea însă, dincolo de legende, o avem din secolul al IX-lea. Boabele care ieşeau din portul yemenit Mocha erau păzite cu mare atenţie şi nicio plantă fertilă nu putea să iasă din ţară. Totuşi, pelerinii musulmani aduc arboir de cafea în ţările lor, fiind în curând instalate plantaţii şi în India. Cafeaua este la început privită drept aliment şi nu băutură, iar în Orient toate păturile sociale au acces la ea.

Ca băutură caldă este preparată din secolul al X-lea, de când renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament. Din cafea etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare de altfel că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt. Un motiv ar fi similitudinile fonetice, dar o altă teorie sugerează că ar fi vorba despre originea cuvântului în arabescul ”quahwek”, care înseamnã chiar ”stimulent”.

Sursa: esperanzacafe.com

În Europa cafeaua ajunge prin negustorii arabi, în portul din Veneția. Iar succesul îl câştigă în momentul în care este oferită ca alternativă la băuturile reci. Mulţi europeni deprind acest obicei în timpul călătoriilor. În secolul al XVII-lea, când olandezii domină comerţul naval, se introduce cultivarea la scară largã în Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali. Odată ce francezii aduc o plantă de cafea în Martinica, cafeaua ajunge şi în America Latină. Motivul pentru care Brazilia este astăzi cea mai mare producãtoare de cafea este o boalã care s-a răspândit în culturile asiatice în secolul al XIX-lea, care le-a compromis. Cât despre Africa, plantatorii britanici reintroduc cultivarea sa aici, după primul război mondial.

Sursa: vacantaesoterica.blogspot.com

La Constantinopol, este adusă în 1453, loc în care este deschisă prima cafenea din lume. Totodată legea turcească permite femeii să divorţeze dacă soţul său nu îi aduce zilnic porția de cafea.

În 1511, când Khair Beg, un guvernator corupt din Mecca, vrea să interzică licoarea, pe motiv că poporul i se împotriveşte din cauza ei, însă este ucis la comanda sultanului, care o considera sacră. Cafeaua, a fost permisă creștinilor de către Papa Clementin al VIII-lea și, este adoptatã de Europa în momentul în care se deschide prima cafenea la Veneţia, în 1645, urmată de una în Paris, în 1672.

Sursa: svnews.r

La 1700 există chiar 2000 de cafenele în Londra. Interesant este şi faptul că în Brazilia industria cafelei debutează cu legătura extraconjugală dintre colonelul brazilian Francisco de Melo Palheta şi soţia guvernatorului francez din Guyana, care îi trimite amantului un buchet de flori în care ascunde nişte lăstari de arbore de cafea. Băutura care prilejuieşte numeroase întâlniri şi ipostaze de socializare primeşte chiar o odă din partea lui Johann Sebastian Bach, în 1732.

Când a apărut prima cafenea?

  • Cafeaua este la început privită drept aliment şi nu băutură, iar în Orient toate păturile sociale au acces la ea. Ca băutură caldă este preparată din secolul al X-lea. Renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament.
  • Din cafea, etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.
  • În Europa, cafeaua ajunge prin portul Veneţia, nodul comercial cu negustorii arabi. Popularitatea şi-o câştigă în momentul în care este oferită ca alternativă la băuturile reci.
  • Mulţi europeni deprind acest obicei în timpul călătoriilor. În secolul al XVII-lea, când olandezii domină comerţul naval, se introduce cultivarea la scară largă în Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali.
  • Odată ce francezii aduc o plantă de cafea în Martinica, cafeaua ajunge şi în America Latină.
  • Motivul pentru care Brazilia este astăzi cea mai mare producătoare de cafea este o boală care s-a răspândit în culturile asiatice în secolul al XIX-lea, care le-a compromis.
  • În 1453 cafeaua este adusă la Constantinopol unde este deschisă prima cafenea din lume. Totodată legea turcească permite femeii să divorţeze dacă soţul său nu îi aduce zilnic raţia de cafea.
  • Cafeaua, declarată băutură permisă creştinilor de către Papa Clementin al VIII-lea, este adoptată de Europa în momentul în care se deschide prima cafenea la Veneţia, în 1645, urmată de una în Paris, în 1672.
  • La 1700, în Londra există 2000 de cafenele.

 

Tags:
Share

Leave a comment

sus